Зателефонуйте нам

+38 (032) 295-36-36+38 (096) 532-10-78
Замовити

Ваша заявка успішно прийнята!

Очікуйте дзвінок оператора.

Світове виробництво риби: що ми маємо сьогодні?

Новини галузі

Світове виробництво риби продовжить рости протягом наступного десятиліття, незважаючи на те, що кількість промислової риби залишиться на колишньому рівні, а нинішнє стрімке зростання аквакультури сповільниться. Про це  йдеться в новій доповіді Продовольчої і Сільськогосподарської Організації Об'єднаних Націй (ФАО).

В останньому випуску доповіді організації «Стан світового рибальства і аквакультури» (SOFIA) повідомляється про те, що до 2030 року виробництво продуктів рибальства і аквакультури виросте до 201 млн. тон.

Це на 18% більше в порівнянні з поточним рівнем виробництва в 171 млн тон.

Однак в майбутньому для забезпечення зростання необхідно буде забезпечити подальший прогрес у зміцненні режимів управління рибним господарством, скороченні втрат і відходів, а також вирішенні таких проблем як незаконний промисел, забруднення водного середовища і зміна клімату.

«Сектор рибальства має вирішальне значення для досягнення мети ФАО щодо викорінення голоду та неповноцінного харчування в світі, а його внесок в економічне зростання і боротьбу з бідністю зростає», - сказав Генеральний директор ФАО Жозе Граціану да Сілва.

«Однак цей сектор не позбавлений своїх власних проблем, включаючи необхідність скорочення частки улову, що здійснюється без дотримання принципів біологічної стійкості», - продовжив він.

 Тенденції глобального пропозиції риби

 Згідно з даними доповіді, у 2016 році в дикій природі було видобуто 90,9 млн. тон риби, тобто відбулося невелике зниження - на 2 млн. тон - у порівнянні з попереднім роком, головним чином через періодичні коливання популяцій перуанської Анчовети, пов'язаних з погодним явищем Ель-Ніньо.

Дикий промисел починаючи з 1990-х років залишався здебільшого стабільним.

Впродовж останніх десятиліть споживання риби зростало - 20,4 кг на душу населення в 2016 році проти менш 10 кг в 1960-х роках - в деякій мірі завдяки збільшенню виробництва в секторі аквакультури, який швидко розширювався в 80-х і 90-х рр.

За даними доповіді SOFIA 2018 у 2016 році виробництво  риби досягла 80 млн. тон, забезпечуючи 53 відсотки всієї риби, що споживається людиною.

Незважаючи на те, що зростання аквакультури сповільнилося - у період з 2010 по 2016 рік приріст становив 5,8% на рік у порівнянні з 10% в 1980-х і 1990-х роках – її збагачення є ймовірним у найближчі десятиліття, особливо в Африці.

 Стан запасів дикої риби

За оцінками ФАО, близько 59,9 відсотка основних видів промислових риб в даний час виловлюють на біологічно стійких рівнях, а 33,1 відсотка добувають на біологічно нестійких рівнях. Експерти називають таку ситуацію «тривожною».

Всього 40 років тому 90% промислових рибних господарств, за якими ФАО відстежує ситуацію, ловили рибу на біологічно стійких рівнях, і лише 10 відсотків - на нестійких.

Ці тенденції не обов'язково означають, що не було досягнуто ніякого прогресу в досягненні Цілі Сталого Розвитку 14, в якій міжнародне співтовариство має ефективно регулювати надмірний вилов риби, незаконний промисел і методи деструктивного рибальства, а також здійснювати науково-обґрунтовані плани управління, спрямовані на відновлення запасів .

Однак в доповіді ФАО зазначається про те, що світ відійшов від свого підходу сталого рибальства, що призвело до скорочення запасів в країнах, що розвиваються. Втім ФАО спостерігає покращення управління рибним промислом і стану запасів в розвинених країнах.

Для протидії цьому потрібно налагодити ефективні партнерські відносини, особливо в сфері координації політики, мобілізації фінансових і людських ресурсів і впровадження передових технологій (наприклад, для моніторингу рибальства).

Інші виклики

Зміна клімату і забруднення також викликають занепокоєння.

Хоча дослідження показують, що зміна клімату може привести до того, що загальний глобальний рівень вилову риби буде коливатися в межах менш ніж на 10 відсотків, очікуються великі зміни в тому, де будуть добувати рибу. Ймовірно, улови будуть знижуватися під багатьох залежних від рибальства тропічних регіонах і піднімуться в помірних районах півночі.

У доповіді говориться про зміни в розподілі рибного промислу, які матимуть серйозні операційні, управлінські та юрисдикційні наслідки. Будуть потрібні дослідження для розробки стратегій, що дозволять промислам плавно адаптуватися до зміни клімату.

Також необхідно посилити співробітництво для вирішення проблем, пов'язаних зі зникненням промислового спорядження і вмістом мікропластику у природних екосистемах. Пріоритет повинен віддаватися профілактичним заходам, які сприяють зменшенню морського сміття і мікропластика, а також поетапному припиненню використання одноразового пластику.

Основні цифри доповіді

  • Загальний обсяг виробництва риби в світі в 2016 році: 171 млн тон

  o   Частка, отримана від морського рибного промислу: 79,3 млн. тон

  o   Від промислу прісноводних риб: 11,6 млн. тон

  o   Від аквакультури: 80 млн. тон

  • Обсяг виробництва риби, споживаної людьми в якості харчового продукту: 151,2 млн. тон
  • Обсяг продукції, викинутої після вилову: 27 відсотків всього улову.
  • Первісна вартість всієї продукції рибальства та аквакультури в 2016 році: 362 млрд. дол. США

o   Частка аквакультури: 232 млрд. доларів

  • Кількість зайнятих у рибальстві та аквакультурі: 59,6 млн. осіб

o   Частка зайнятих жінок: 14 відсотків

o   Регіон з найбільшою кількістю рибалок і рибоводів: Азія (85 відсотків від загального числа)

  • Кількість риболовних суден на планеті: 4,6 млн.

o   Найбільший флот по регіонах: Азія (3,3 млн. суден або 75% світового флоту)

  • Частка світового виробництва риби, що надходить в міжнародну торгівлю: 35%
  • Вартість експорту риби: 143 млрд. дол. США
  • Чисті доходи від експорту в країнах, що розвиваються (37 млрд. дол. США) перевищують доходи від експорту м'яса, тютюну, рису і цукру разом узятих
  • Найбільший у світі виробник і експортер риби: Китай
  • Найбільший у світі споживчий ринок риби і рибної продукції: Європейський Союз, на другому місці - Сполучені Штати Америки, на третьому - Японія
  • Найбільш нестійке рибальство: Середземне і Чорне море (62,2% вилучених запасів), Південно-Східна частина Тихого океану (61,5%), Південно-Західна Атлантика (58,8%),
  • Найбільш стійке рибальство: Східно-Центральна, Західно-Центральна, Північно-Західна і Південно-Західна частини Тихого океану (всі <17%, де практикується надмірний улов)

agronews.ua


інші новини розділу

вхід у кабінет

Забули пароль?

Немає акаунту?

зареєструватись

РЕЄСТРАЦІЯ